Losowe nowości

Wycieczka klas pierwszych do Jednostki wojskowej w Głogowie

W ramach realizacji treści patriotycznych uczniowie z klas pierwszych udali się na wycieczkę do Jednostki Wojskowej w Głogowie. Celem wycieczki było zapoznanie z funkcjonowaniem jednostki  wojskowej, specyfiką służby żołnierskiej oraz obejrzenie sprzętu wojskowego. Uczniowie mogli obejrzeć uzbrojenie będące na wyposażeniu żołnierzy, wziąć broń do własnych rąk, usiąść za kierownicą wozu wojskowego. Żołnierze z 4. Batalionu Inżynieryjnego w Głogowie oraz nasz przewodnik bardzo ciekawie opowiadali o ciężkiej i niebezpiecznej pracy żołnierzy oraz  chętnie odpowiadali na pytania uczniów. Następnie udaliśmy się do Sali Tradycji, by obejrzeć znajdujące się tam zbiory. W podziękowaniu za miłe przyjęcie i umożliwienie zwiedzenia jednostki, uczniowie przekazali samodzielnie zrobiony obrazek o treści wojskowej.
wychowawczynie klas pierwszych
Barbara Mech i Joanna Zientek
ZDJECIA

Jadłospis - przedszkole PDF Drukuj Email
Artykuły przedszkola - Aktualności przedszkola
Wpisany przez Logopeda   
poniedziałek, 03 października 2016 18:14

Jadłospis (3.10.2016 - 7.10.2016)

 

 

PONIEDZIAŁEK 03.10.2016

 

Śniadanie: Chleb graham i pszenno-żytni na zakwasie z masłem, polędwicą sopocką, sałatą, ogórkiem zielonym, posypany serem żółtym, Kawa zbożowa z mlekiem, Pół jabłka (1,7,9)

 

Obiad: Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasą (8,9)

 

Pyzy na parze z sosem czekoladowo-jogurtowym, Sok 100%, Banan (1,7)

 

WTOREK 04.10.2016

 

Śniadanie: Bułka orkiszowa i pszenna z masłem, polędwicą drobiową i pomidorem,

 

Kiełki brokułu i rzodkiewki, Płatki kukurydziane i zbożowe z mlekiem(1,7) Rodzynki

 

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem i natka pietruszki (7,8)

 

Udziec z kurczaka duszony, Ziemniaki, Brokuły gotowane, Kompot śliwkowo-wiśniowy

 

ŚRODA 05.10.2016

 

Śniadanie: Kiełbasa na gorąco (parówki z szynki 97% mięsa) pieczywo mieszane z masłem, Papryka czerwona do chrupania, Herbata owocowa, Mleko (1,7)

 

Obiad: Krupnik z jarzynami i kaszą pęczak , Filet z miruny smażony, Ziemniaki , Tzatziki (ogórek zielony, jogurt naturalny, czosnek, koper) (1,4,8) Kompot wieloowocowy

 

CZWARTEK 06.10.2016

 

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, pastą z kurczaka ze szczypiorkiem, rzodkiewka

 

kakao, pół banana (1,7)

 

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki (1,8) Pulpety w sosie pomidorowym(1) Ziemniaki, Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego i kukurydzy, Sok 100% Jabłko

 

PIĄTEK 07.10.2016

 

Śniadanie: Kanapki z jajkiem, ogórkiem kiszonym, pomidorem i szczypiorkiem, pasztet wieprzowy, Mleko czekoladowe, Pół gruszki (1,3)

 

Obiad: Zupa jarzynowa na indyku z koperkiem, Makaron pełnoziarnisty z serem i sosem truskawkowo-jogurtowym, Sok 100%

 

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

 

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

 

Sporządziła: Marlena Michalska

 

Różności

Pomocne w nauce

Statystyka

Użytkowników : 9
Artykułów : 837
Odsłon : 2262168

Archiwum

  • 2019 (35)
  • 2018 (78)
  • 2017 (70)
  • 2016 (69)
  • 2015 (70)
  • 2014 (39)
  • 2013 (67)
  • 2012 (55)
  • 2011 (109)