Losowe nowości

ANDRZEJKI 2017

Dnia 24.11.2017r. w naszej szkole odbyły się ANDRZEJKI dla klas IV-VII. Zabawa rozpoczęła się o godz. 17.00 i trwała do 21.00. Uczniowie pięknie udekorowali hol i przygotowali sprzęt grający. Każda klasa miała swój kącik, gdzie przygotowała słodki poczęstunek i napoje. Podczas zabawy panował niesamowity nastrój dzięki kolorowym światłom i andrzejkowej dekoracji. Były nie tylko tańce, ale również konkursy , zabawy i wróżby. Zabawa była udana, wszyscy uczniowie byli zadowoleni i szczęśliwi, a także trochę smutni, że ten czas tak szybko minął.
Samorząd Uczniowski

ZDJECIA

Alergeny PDF Drukuj Email
Artykuły przedszkola - Aktualności przedszkola
Wpisany przez Logopeda   
poniedziałek, 26 września 2016 13:36

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011z dnia
25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

 

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

 

lp

ALERGENY wg Rozporządzenia

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

1.

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE

W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów)

2.

SKORUPIAKI

BRAK

3.

JAJA I PRODUKTY POCHODNE

Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek szczawiowa

4.

RYBY I PRODUKTY POCHODNE

Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań

5.

ORZESZKI ZIEMNE I INNE

Desery, forma przekąski

6.

SOJA I PRODUKTY POCHODNE

Chleb razowy z soją

7.

MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ

Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny

8.

SELER I PRODUKTY POCHODNE

Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin

9.

GORCZYCA

Musztarda, wędlina, produkty mięsne

10.

NASIONA SEZAMU

Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek

11.

DWUTLENEK SIARKI

Brak

12.

ŁUBIN

Brak

13.

MIĘCZAKI

Brak

 

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

Różności

Pomocne w nauce

Statystyka

Użytkowników : 9
Artykułów : 734
Odsłon : 1459116

Archiwum

  • 2018 (4)
  • 2017 (78)
  • 2016 (69)
  • 2015 (70)
  • 2014 (39)
  • 2013 (67)
  • 2012 (55)
  • 2011 (109)
  • 2010 (106)
  • 2009 (121)
  • Gościmy

    Naszą witrynę przegląda teraz 56 gości 

    Imieniny

    15-01: Pawla Arnolda Izydora
    16-01: Marcelego Wlodzimierza
    17-01: Antoniego Jana

    Kalendarz zmian

     gru   Styczeń 2018   lut

    NPWśCPS
       1  2  3  4  5  6
      7  8  910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031 
    Julianna Walker Willis Technology

    [+]
    • Increase font size
    • Decrease font size
    • Default font size