Losowe nowości

Festiwal Piesni Patriotycznej i Żołnierskiej Wschowa 2017

Dnia 08.11 2017 roku w sali widowiskowej Centrum Kultury i Rekreacji we Wschowie odbył się I Powiatowy Festiwal Pieśni Patriotycznej i Żołnierskiej. Celem festiwalu było poszukiwanie i przypomnienie dawnych, czasem zapomnianych już pieśni, utrwalenie najczęściej wykonywanych i popularyzacja nowych utworów patriotycznych oraz kształtowanie postaw patriotycznych i upowszechnianie wśród dzieci i młodzieży tradycji niepodległościowych. Naszą szkołę reprezentowało czworo uczniów, pod czujnym okiem pani Kariny Piwowar i pani Barbary Mech.

Część konkursowa została przeprowadzona w czterech kategoriach:

1. soliści - klasy I- III szkoły podstawowej

2. soliści - klasy IV- VI szkoły podstawowej

3. soliści- klasy VII szkoły podstawowej

4. soliści - szkoły ponadgimnazjalne.

Więcej …
Alergeny PDF Drukuj Email
Artykuły przedszkola - Aktualności przedszkola
Wpisany przez Logopeda   
poniedziałek, 26 września 2016 13:36

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011z dnia
25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

 

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

 

lp

ALERGENY wg Rozporządzenia

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

1.

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE

W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów)

2.

SKORUPIAKI

BRAK

3.

JAJA I PRODUKTY POCHODNE

Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek szczawiowa

4.

RYBY I PRODUKTY POCHODNE

Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań

5.

ORZESZKI ZIEMNE I INNE

Desery, forma przekąski

6.

SOJA I PRODUKTY POCHODNE

Chleb razowy z soją

7.

MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ

Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny

8.

SELER I PRODUKTY POCHODNE

Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin

9.

GORCZYCA

Musztarda, wędlina, produkty mięsne

10.

NASIONA SEZAMU

Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek

11.

DWUTLENEK SIARKI

Brak

12.

ŁUBIN

Brak

13.

MIĘCZAKI

Brak

 

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

Różności

Pomocne w nauce

Statystyka

Użytkowników : 9
Artykułów : 715
Odsłon : 1393056

Archiwum

  • 2017 (64)
  • 2016 (69)
  • 2015 (70)
  • 2014 (39)
  • 2013 (67)
  • 2012 (55)
  • 2011 (109)
  • 2010 (106)
  • 2009 (121)
  • Gościmy

    Naszą witrynę przegląda teraz 64 gości 

    Imieniny

    20-11: Elzbiety Seweryna
    21-11: Anatola Sedzimira
    22-11: Janusza Konrada

    Kalendarz zmian

     paź   Listopad 2017   gru

    NPWśCPS
       1  2  3  4
      5  6  7  8  91011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930 
    Julianna Willis Technology

    [+]
    • Increase font size
    • Decrease font size
    • Default font size