Września 2019

Niedziela 29 września 2019

UBEZPIECZENIE SZKOLNE PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
niedziela, 29 września 2019 19:21
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

ZALACZNIK



Piątek 13 września 2019

TABELA ALERGENÓW PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s Magda Szczepaniak
piątek, 13 września 2019 09:44
Artykuły przedszkola / Aktualności przedszkola

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną  (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

lp

ALERGENY wg Rozporządzenia

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

1.

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE

W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin

2.

SKORUPIAKI

BRAK

3.

JAJA I PRODUKTY POCHODNE

Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych                        i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa

4.

RYBY I PRODUKTY POCHODNE

Wchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań

5.

ORZESZKI ZIEMNE I INNE

Desery, forma przekąski

6.

SOJA I PRODUKTY POCHODNE

Chleb razowy z soją, wędliny

7.

MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ

Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny

8.

SELER I PRODUKTY POCHODNE

Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin

9.

GORCZYCA

Musztarda, wędlina, produkty mięsne

10.

NASIONA SEZAMU

Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek

11.

DWUTLENEK SIARKI

Brak

12.

ŁUBIN

Brak

13.

MIĘCZAKI

Brak

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

 

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.



JADŁOSPIS 16-20.09.2019 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s Magda Szczepaniak
piątek, 13 września 2019 09:42
Artykuły przedszkola / Aktualności przedszkola

JADŁOSPIS 16-20.09.2019

PIONIEDZIAŁEK 16.09.2019

Śniadanie: Chleb słonecznikowy i pszenno-żytni z masłem, filetem z indyka, ogórkiem kiszonym, posypane tartym żółtym serem, Arbuz, Kakao (1,6,7,9 *)

Obiad: Zupa kalafiorowa na drobiu, Pyzy na parze z sosem truskawkowo- jogurtowym, Kompot śliwkowy (1,3,7,8)

WTOREK 17.09.2019

Śniadanie: Musli „Sante” z mlekiem, Bułki orkiszowe i pszenne, szynką domową, ogórkiem zielonym, Twarożek jagodowy, Nektarynka, Herbata aroniowa (1,6,7,9 *)

Obiad: Krupnik z jarzynami i koperkiem, Klopsiki drobiowo- wieprzowe/ pierś kurczaka, szynka wieprzowa/ w sosie pomidorowym, Surówka z białej kapusty, marchewki, ogórka gruntowego z olejem słonecznikowym , Kompot  jabłkowy (1,3,7,8)

ŚRODA 18.09.2019

Śniadanie: Chleb firmowy z lnem oraz pszenno- żytni z masłem, Pasta z twarogu i fileta                   z makreli, Kiełbasa krakowska, Papryka, Orzechy ziemne i słonecznik do chrupania, Mleko, Herbata owocowa (1,5,6,7,9 *)

Obiad: Zupa fasolowa z kiełbasą, Racuchy z serem, Sałatka owocowa /gruszka, winogron, arbuz / Kompot z czerwonej  porzeczki i jabłka (1,3,7,8)

CZWARTEK 19.09.2019

Śniadanie: Sałatka makaronowa/ makaron, ogórek zielony, koperek, polędwica drobiowa, kukurydza, sos jogurtowo- majonezowy z nutą czosnku, Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem i szczypiorkiem, Jabłko, Kakao, Herbata truskawka z pigwą (1,6,7*)

Obiad: Kapuśniak, Potrawka z kurczaka z jarzynami, Ryż na sypko,  Sałatka z buraczka czerwonego, Kompot truskawkowo-agrestowo (1,7,8)

PIĄTEK 20.09.2019

Śniadanie: Kasza manna na mleku, Bułka ciabata i chleb graham z masłem i kiełbasą z szynki, Pomidor malinowy, Twarożek brzoskwiniowy, Herbata żurawina- malina (1,4,5,7*)

Obiad: Zupa z soczewicy z ziołami, Pierogi z jagodami i śmietaną, Banan, Kompot                             z aronii, śliwki, jabłka i wiśni (1,5,7,8)

 

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

 

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.          Sporządziła: Marlena Michalska



JADŁOSPIS 09-13.09.2019 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s Magda Szczepaniak
piątek, 13 września 2019 09:38
Artykuły przedszkola / Aktualności przedszkola

JADŁOSPIS 09-13.09.2019

PIONIEDZIAŁEK 09.09.2019

Śniadanie: Stół szwedzki- dzieci same komponują swoje kanapki; sałata, polędwica sopocka, szyneczka drobiowa, pomidor, szczypiorek, ogórek, jajko, ser żółty, kiełki, twarożek śmietankowy, Morela, Mleko czekoladowe, Herbata owocowa z miodem naturalnym  (1,3,6,7,9 *)

Obiad: Zupa grochowa z kiełbasą, Makaron pełnoziarnisty z twarogiem i sosem leśnym/maliny, jagody, truskawki, cukier ,mąka ziemniaczana/  Kompot z czarnej porzeczki  (1,3,7,8)

WTOREK 10.09.2019

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, Bułki grahamki i pszenne z masłem, kurczakiem gotowanym i rzodkiewką, Śliwki, Herbata dzika róża z jabłkiem (1,6,7,9 *)

Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem, Gołąbki w sosie pomidorowym, Ziemniaki, Surówka                     z selera i marchewki, Kompot wieloowocowy (1,3,7,8)

ŚRODA 11.09.2019

Śniadanie: : Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, Twarożek z rzodkiewką, ogórkiem                          i szczypiorem, Kolorowa papryka , Pół gruszki, Kakao, Herbata żurawinowa (1,6,7*)

Obiad: Zupa brokułowa na indyku z koperkiem, Knedle ze śliwką i jogurtem, Kompot jabłkowo- malinowy

CZWARTEK 12.09.2019

Śniadanie: Jajecznica na maśle, Chleb kujawski i pszenno- żytni z masłem, serem żółtym, ogórkiem zielonym i czerwoną cebulką, Pieczywo z szynką, Mleko, Herbata truskawka- rabarbar (1,6,7,9 *)

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem muszelki, Kotlet schabowy, Surówka z białej rzodkwi, ogórka, marchewki, pory i kukurydzy, Kompot wiśniowy (1,3,7,8)

PIĄTEK 13.09.2019

Śniadanie: Chleb alpejski i pszenno- żytni z masłem, pasztet pieczony drobiowy, szynka gotowana, Ogórek kiszony,  Herbata owocowa, Mleczna kawa zbożowa  (1,7*)

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, Kotlet mielony z fileta rybnego, Ziemniaki, Surówka z kiszonej kapusty i jabłka, Kompot agrestowo- porzeczkowy (1,3,4,5,7,8)

 

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

 

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.          Sporządziła: Marlena Michalska




Wtorek 10 września 2019

Narodowe Czytanie w szkolnej bibliotece PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
wtorek, 10 września 2019 00:00
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

Już po raz ósmy w Polsce i poza jej granicami odbyło się Narodowe Czytanie – akcja pod honorowym patronatem Pary Prezydenckiej Rzeczpospolitej Polskiej. W tym roku czytane były polskie nowele. Z ponad stu propozycji Para Prezydencka wybrała osiem.
Biblioteka naszej szkoły we współpracy z Biblioteką Publiczną w Szlichtyngowej oraz nauczycielami języka polskiego ze Szkoły Podstawowej w Starych Drzewcach i w Jędrzychowicach ponownie przyłączyła się do tej akcji promującej czytelnictwo. W sobotę, 7 września, w nowym lokalu biblioteki szkolnej zgromadzili się zaproszeni goście (swoją obecnością zaszczycił nas zastępca burmistrza Miasta i Gminy Szlichtyngowa), uczniowie ze szkół z terenu gminy, rodzice i oczywiście organizatorzy.

Ponad 30 osób obejrzało najpierw prezentację dotyczącą noweli jako gatunku literackiego oraz twórców tegorocznych lektur. Następnie Dyrektor naszej szkoły fragmentem „Dobrej pani” Elizy Orzeszkowej rozpoczął „wielkie czytanie”. Później głos zabierali na przemian uczniowie i nauczyciele z różnych szkół oraz panie z biblioteki miejskiej. Uczestnicy przeczytali jeszcze nowele: „Dym” Marii Konopnickiej, „Sachem” Henryka Sienkiewicza i fragment „Katarynki” Bolesława Prusa. Repertuar został dobrany do wieku uczniów, bo większość z obecnych to piątoklasiści.
Nasza akcja to nie tylko czytanie wybranych tekstów. Chcąc uatrakcyjnić spotkanie, część dzieci wcieliła się w postacie twórców tegorocznych lektur. Niektórzy byli łudząco podobni do pisarek i pisarzy z XIX wieku. Ponadto na uczestników czekał słodki poczęstunek ufundowany przez p. Dyrektor Biblioteki Publicznej. Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali „Certyfikaty” z pamiątkową pieczęcią, którą Kancelaria Prezydenta RP podarowała każdej ze szkół biorących udział w Narodowym Czytaniu.
Bardzo dziękuję uczniom, ich rodzicom i wszystkim zaangażowanym za pomoc w organizacji akcji i przygotowaniu miejsca dla czytelników w nowo otwartej bibliotece (która niespełna tydzień wcześniej została przeniesiona do budynku dawnego gimnazjum).
Justyna Jasik

ZDJECIA

 



Poniedziałek 09 września 2019

JADŁOSPIS 09-20. 09. 2019 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
poniedziałek, 09 września 2019 00:00
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły


PONIEDZIAŁEK 09.09.2019
Zupa grochowa z parówką z szynki
Bułka  ciabatta z masłem,  sałatą i  serem żółtym, Pomidorki koktajlowe Nektarynka (1,6,7*)
WTOREK 10.09.2019
Kotlet z piersi kurczaka w słoneczniku, Ziemniaki z koperkiem, Mizeria z ogórka gruntowego, rzodkiewki i szczypiorku , Arbuz (1,3,7)
Środa 11.09.2019
Udziec z indyka w sosie ziołowym, Kasza pęczak, Sałatka z buraczka czerwonego, Maliny (1,7)
CZWARTEK 12.09.2019
Filet z miruny smażony, Ziemniaki, Surówka z białej rzodkwi, ogórka zielonego, marchewki,  pory i kukurydzy (1,3,4,7)
PIĄTEK 13.09.2019
Zupa  szczawiowa z jajkiem, Bułka orkiszowa z masłem, szynką białą z kurczaka                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Papryka kolorowa o chrupania (1,7,8 *)

PONIEDZIAŁEK 16.09.2019
Zupa letnia ( udka kuraka, włoszczyzna, brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kapusta, ziemniaki, koperek, fasolka szparagowa)
Bułka grahamka z masłem, filetem z indyka, ogórkiem zielonym i rzodkiewką   (1,6,7,8*)
WTOREK 17.09.2019
Makaron pełnoziarnisty z twarogiem waniliowym i sosem leśnym, Woda, Banan (1,7)
Środa 18.09.2019
Klopsiki w sosie pomidorowym, Ziemniaki, Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, koperku i kukurydzy, Deser mleczno- orzechowy Zuzia (1,3,5,7)
CZWARTEK 19.09.2019
Ryba po grecku, Ziemniaki z koperkiem, Mus owocowy 100% (1,3,47)
PIĄTEK 20.09.2019
Zupa pomidorowa z makaronem muszelki i natką pietruszki, Bułka z masłem, twarożkiem z ogórkiem zielonym, rzodkiewką i szczypiorem, Orzechy  (1,5,7,8*)

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów podanych w tabeli obok.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.
Wszystkim życzymy smacznego.
Sporządziła: Marlena Michalska
TABELA ALERGENOW


Różności

Pomocne w nauce

Statystyka

Użytkowników : 9
Artykułów : 857
Odsłon : 2346816

Archiwum

  • 2019 (55)
  • 2018 (78)
  • 2017 (70)
  • 2016 (69)
  • 2015 (70)
  • 2014 (39)
  • 2013 (67)
  • 2012 (55)
  • 2011 (109)