2019

Piątek 13 września 2019

TABELA ALERGENÓW PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s Magda Szczepaniak
piątek, 13 września 2019 09:44
Artykuły przedszkola / Aktualności przedszkola

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną  (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

lp

ALERGENY wg Rozporządzenia

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

1.

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE

W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin

2.

SKORUPIAKI

BRAK

3.

JAJA I PRODUKTY POCHODNE

Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych                        i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa

4.

RYBY I PRODUKTY POCHODNE

Wchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań

5.

ORZESZKI ZIEMNE I INNE

Desery, forma przekąski

6.

SOJA I PRODUKTY POCHODNE

Chleb razowy z soją, wędliny

7.

MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ

Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny

8.

SELER I PRODUKTY POCHODNE

Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin

9.

GORCZYCA

Musztarda, wędlina, produkty mięsne

10.

NASIONA SEZAMU

Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek

11.

DWUTLENEK SIARKI

Brak

12.

ŁUBIN

Brak

13.

MIĘCZAKI

Brak

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

 

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.



JADŁOSPIS 16-20.09.2019 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s Magda Szczepaniak
piątek, 13 września 2019 09:42
Artykuły przedszkola / Aktualności przedszkola

JADŁOSPIS 16-20.09.2019

PIONIEDZIAŁEK 16.09.2019

Śniadanie: Chleb słonecznikowy i pszenno-żytni z masłem, filetem z indyka, ogórkiem kiszonym, posypane tartym żółtym serem, Arbuz, Kakao (1,6,7,9 *)

Obiad: Zupa kalafiorowa na drobiu, Pyzy na parze z sosem truskawkowo- jogurtowym, Kompot śliwkowy (1,3,7,8)

WTOREK 17.09.2019

Śniadanie: Musli „Sante” z mlekiem, Bułki orkiszowe i pszenne, szynką domową, ogórkiem zielonym, Twarożek jagodowy, Nektarynka, Herbata aroniowa (1,6,7,9 *)

Obiad: Krupnik z jarzynami i koperkiem, Klopsiki drobiowo- wieprzowe/ pierś kurczaka, szynka wieprzowa/ w sosie pomidorowym, Surówka z białej kapusty, marchewki, ogórka gruntowego z olejem słonecznikowym , Kompot  jabłkowy (1,3,7,8)

ŚRODA 18.09.2019

Śniadanie: Chleb firmowy z lnem oraz pszenno- żytni z masłem, Pasta z twarogu i fileta                   z makreli, Kiełbasa krakowska, Papryka, Orzechy ziemne i słonecznik do chrupania, Mleko, Herbata owocowa (1,5,6,7,9 *)

Obiad: Zupa fasolowa z kiełbasą, Racuchy z serem, Sałatka owocowa /gruszka, winogron, arbuz / Kompot z czerwonej  porzeczki i jabłka (1,3,7,8)

CZWARTEK 19.09.2019

Śniadanie: Sałatka makaronowa/ makaron, ogórek zielony, koperek, polędwica drobiowa, kukurydza, sos jogurtowo- majonezowy z nutą czosnku, Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem i szczypiorkiem, Jabłko, Kakao, Herbata truskawka z pigwą (1,6,7*)

Obiad: Kapuśniak, Potrawka z kurczaka z jarzynami, Ryż na sypko,  Sałatka z buraczka czerwonego, Kompot truskawkowo-agrestowo (1,7,8)

PIĄTEK 20.09.2019

Śniadanie: Kasza manna na mleku, Bułka ciabata i chleb graham z masłem i kiełbasą z szynki, Pomidor malinowy, Twarożek brzoskwiniowy, Herbata żurawina- malina (1,4,5,7*)

Obiad: Zupa z soczewicy z ziołami, Pierogi z jagodami i śmietaną, Banan, Kompot                             z aronii, śliwki, jabłka i wiśni (1,5,7,8)

 

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

 

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.          Sporządziła: Marlena Michalska



JADŁOSPIS 09-13.09.2019 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s Magda Szczepaniak
piątek, 13 września 2019 09:38
Artykuły przedszkola / Aktualności przedszkola

JADŁOSPIS 09-13.09.2019

PIONIEDZIAŁEK 09.09.2019

Śniadanie: Stół szwedzki- dzieci same komponują swoje kanapki; sałata, polędwica sopocka, szyneczka drobiowa, pomidor, szczypiorek, ogórek, jajko, ser żółty, kiełki, twarożek śmietankowy, Morela, Mleko czekoladowe, Herbata owocowa z miodem naturalnym  (1,3,6,7,9 *)

Obiad: Zupa grochowa z kiełbasą, Makaron pełnoziarnisty z twarogiem i sosem leśnym/maliny, jagody, truskawki, cukier ,mąka ziemniaczana/  Kompot z czarnej porzeczki  (1,3,7,8)

WTOREK 10.09.2019

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, Bułki grahamki i pszenne z masłem, kurczakiem gotowanym i rzodkiewką, Śliwki, Herbata dzika róża z jabłkiem (1,6,7,9 *)

Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem, Gołąbki w sosie pomidorowym, Ziemniaki, Surówka                     z selera i marchewki, Kompot wieloowocowy (1,3,7,8)

ŚRODA 11.09.2019

Śniadanie: : Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, Twarożek z rzodkiewką, ogórkiem                          i szczypiorem, Kolorowa papryka , Pół gruszki, Kakao, Herbata żurawinowa (1,6,7*)

Obiad: Zupa brokułowa na indyku z koperkiem, Knedle ze śliwką i jogurtem, Kompot jabłkowo- malinowy

CZWARTEK 12.09.2019

Śniadanie: Jajecznica na maśle, Chleb kujawski i pszenno- żytni z masłem, serem żółtym, ogórkiem zielonym i czerwoną cebulką, Pieczywo z szynką, Mleko, Herbata truskawka- rabarbar (1,6,7,9 *)

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem muszelki, Kotlet schabowy, Surówka z białej rzodkwi, ogórka, marchewki, pory i kukurydzy, Kompot wiśniowy (1,3,7,8)

PIĄTEK 13.09.2019

Śniadanie: Chleb alpejski i pszenno- żytni z masłem, pasztet pieczony drobiowy, szynka gotowana, Ogórek kiszony,  Herbata owocowa, Mleczna kawa zbożowa  (1,7*)

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, Kotlet mielony z fileta rybnego, Ziemniaki, Surówka z kiszonej kapusty i jabłka, Kompot agrestowo- porzeczkowy (1,3,4,5,7,8)

 

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

 

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.          Sporządziła: Marlena Michalska




Wtorek 10 września 2019

Narodowe Czytanie w szkolnej bibliotece PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
wtorek, 10 września 2019 00:00
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

Już po raz ósmy w Polsce i poza jej granicami odbyło się Narodowe Czytanie – akcja pod honorowym patronatem Pary Prezydenckiej Rzeczpospolitej Polskiej. W tym roku czytane były polskie nowele. Z ponad stu propozycji Para Prezydencka wybrała osiem.
Biblioteka naszej szkoły we współpracy z Biblioteką Publiczną w Szlichtyngowej oraz nauczycielami języka polskiego ze Szkoły Podstawowej w Starych Drzewcach i w Jędrzychowicach ponownie przyłączyła się do tej akcji promującej czytelnictwo. W sobotę, 7 września, w nowym lokalu biblioteki szkolnej zgromadzili się zaproszeni goście (swoją obecnością zaszczycił nas zastępca burmistrza Miasta i Gminy Szlichtyngowa), uczniowie ze szkół z terenu gminy, rodzice i oczywiście organizatorzy.

Ponad 30 osób obejrzało najpierw prezentację dotyczącą noweli jako gatunku literackiego oraz twórców tegorocznych lektur. Następnie Dyrektor naszej szkoły fragmentem „Dobrej pani” Elizy Orzeszkowej rozpoczął „wielkie czytanie”. Później głos zabierali na przemian uczniowie i nauczyciele z różnych szkół oraz panie z biblioteki miejskiej. Uczestnicy przeczytali jeszcze nowele: „Dym” Marii Konopnickiej, „Sachem” Henryka Sienkiewicza i fragment „Katarynki” Bolesława Prusa. Repertuar został dobrany do wieku uczniów, bo większość z obecnych to piątoklasiści.
Nasza akcja to nie tylko czytanie wybranych tekstów. Chcąc uatrakcyjnić spotkanie, część dzieci wcieliła się w postacie twórców tegorocznych lektur. Niektórzy byli łudząco podobni do pisarek i pisarzy z XIX wieku. Ponadto na uczestników czekał słodki poczęstunek ufundowany przez p. Dyrektor Biblioteki Publicznej. Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali „Certyfikaty” z pamiątkową pieczęcią, którą Kancelaria Prezydenta RP podarowała każdej ze szkół biorących udział w Narodowym Czytaniu.
Bardzo dziękuję uczniom, ich rodzicom i wszystkim zaangażowanym za pomoc w organizacji akcji i przygotowaniu miejsca dla czytelników w nowo otwartej bibliotece (która niespełna tydzień wcześniej została przeniesiona do budynku dawnego gimnazjum).
Justyna Jasik

ZDJECIA

 



Poniedziałek 09 września 2019

JADŁOSPIS 09-20. 09. 2019 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
poniedziałek, 09 września 2019 00:00
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły


PONIEDZIAŁEK 09.09.2019
Zupa grochowa z parówką z szynki
Bułka  ciabatta z masłem,  sałatą i  serem żółtym, Pomidorki koktajlowe Nektarynka (1,6,7*)
WTOREK 10.09.2019
Kotlet z piersi kurczaka w słoneczniku, Ziemniaki z koperkiem, Mizeria z ogórka gruntowego, rzodkiewki i szczypiorku , Arbuz (1,3,7)
Środa 11.09.2019
Udziec z indyka w sosie ziołowym, Kasza pęczak, Sałatka z buraczka czerwonego, Maliny (1,7)
CZWARTEK 12.09.2019
Filet z miruny smażony, Ziemniaki, Surówka z białej rzodkwi, ogórka zielonego, marchewki,  pory i kukurydzy (1,3,4,7)
PIĄTEK 13.09.2019
Zupa  szczawiowa z jajkiem, Bułka orkiszowa z masłem, szynką białą z kurczaka                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Papryka kolorowa o chrupania (1,7,8 *)

PONIEDZIAŁEK 16.09.2019
Zupa letnia ( udka kuraka, włoszczyzna, brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kapusta, ziemniaki, koperek, fasolka szparagowa)
Bułka grahamka z masłem, filetem z indyka, ogórkiem zielonym i rzodkiewką   (1,6,7,8*)
WTOREK 17.09.2019
Makaron pełnoziarnisty z twarogiem waniliowym i sosem leśnym, Woda, Banan (1,7)
Środa 18.09.2019
Klopsiki w sosie pomidorowym, Ziemniaki, Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, koperku i kukurydzy, Deser mleczno- orzechowy Zuzia (1,3,5,7)
CZWARTEK 19.09.2019
Ryba po grecku, Ziemniaki z koperkiem, Mus owocowy 100% (1,3,47)
PIĄTEK 20.09.2019
Zupa pomidorowa z makaronem muszelki i natką pietruszki, Bułka z masłem, twarożkiem z ogórkiem zielonym, rzodkiewką i szczypiorem, Orzechy  (1,5,7,8*)

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów podanych w tabeli obok.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.
Wszystkim życzymy smacznego.
Sporządziła: Marlena Michalska
TABELA ALERGENOW



Piątek 30 sierpnia 2019

ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO2019/2020 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
piątek, 30 sierpnia 2019 13:41
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

DOWOZY I ODWOZY


Akcja „Przerwany marsz” PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
piątek, 30 sierpnia 2019 00:00
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

Zachęcamy, aby 2 września 2019 r. wspólnie z babciami, dziadkami, a także osobami samotnymi, które mieszkają w danym regionie i wywodzą się z pokolenia Dzieci Wojny uczestniczyć w inauguracji roku szkolnego 2019/2020. Nasza szkoła przystąpiła do akcji „Przerwany marsz”
Punktem kulminacyjnym akcji będzie odśpiewanie Mazurka Dąbrowskiego, który towarzyszy Polakom od wielu lat na naszym
www.przerwanymarsz.pl  tam można zapoznać się szczegółowo z akcją
Jednym z elementów akcji jest dzielenie się przebiegiem i efektami zorganizowanych działań.
Współorganizatorami wydarzenia są: Parlamentarny Zespół ds. Wspierania Środowisk  Dzieci Wojny, Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej, Stowarzyszenie „Dumni z Polski” oraz Stowarzyszenie „Dzieci Wojny w Polsce”.



Poniedziałek 26 sierpnia 2019

INFORMACJA SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. JANA PAWŁA II W SZLICHTYNGOWEJ PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
poniedziałek, 26 sierpnia 2019 10:00
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

Rozpoczęcie roku szkolnego 2 września 2019r.

- 8.45    - zbiórka przed Szkołą Podstawową im. Jana Pawła II
w Szlichtyngowej i wyjście z wychowawcami do kościoła
- 9.00    - Msza św.
- 10.00    - uroczysty apel na placu apelowym przed szkołą
- ok. 10.30 - spotkanie uczniów w klasach z wychowawcami



Wtorek 23 lipca 2019

PODRĘCZNIKI DO RELIGII W ROKU SZKOLNYM 2019/2020 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
wtorek, 23 lipca 2019 09:47
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

Obowiązkiem rodziców jest tylko zakupienie podręczników i kart pracy do lekcji religii.

Przedszkole
4 latki - "Świat dziecka Bożego" Wydawnictwo Jedność Kielce
5 latki - "Spotkania dzieci Bożych" Wydawnictwo Jedność Kielce
6 latki - "Kocham dobrego Boga" Wydawnictwo Jedność Kielce

Szkoła Podstawowa
Klasa I - "Jesteśmy w rodzinie Pana Jezusa" + karty pracy, ks. J. Szpet, D. Jackowiak, Wydawnictwo św. Wojciecha Poznań
Klasa II - "Kochamy Pana Jezusa" + karty pracy, ks. J. Szpet, D. Jackowiak, Wydawnictwo św. Wojciecha Poznań

Klasa III - "Przyjmujemy Pana Jezusa" + karty prac, ks. J. Szpet, D. Jackowiak, Wydawnictwo św. Wojciecha Poznań

Klasa IV - "Jestem chrześcijaninem" + karty pracy, ks. J. Szpet, D. Jackowiak, Wydawnictwo św. Wojciecha Poznań

Klasa V - "Wierzę w Boga" + karty pracy, ks. J. Szpet, D. Jackowiak, Wydawnictwo św. Wojciecha Poznań
Klasa VI - "Wierzę w Kościół" + karty pracy, ks. J. Szpet, D. Jackowiak, Wydawnictwo św. Wojciecha Poznań
Klasa VII - "Spotkanie ze Słowem" (bez kart pracy), ks. J. Szpet, D. Jackowiak, Wydawnictwo św. Wojciecha Poznań
Klasa VIII - "Aby nie ustać w drodze" (bez kart pracy), ks. J. Szpet, D. Jackowiak, Wydawnictwo św. Wojciecha Poznań



środa 19 czerwca 2019

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2018/2019 w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II, w Szlichtyngowej PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
środa, 19 czerwca 2019 00:00
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

Uroczyste   zakończenie   roku   szkolnego   2018/2019   nastąpiło   w   środę   19   czerwca   2019r.
Obchody rozpoczęły się mszą świętą w Kościele Parafialnym Pw. Podwyższenia Krzyża Świętego o godz. 9:00.
Dalszy   przebieg   uroczystości   odbywał   się   na   placu   apelowym   szkoły.   Zakończenie rozpoczęło   się   od  wprowadzenia   sztandaru   szkoły  i  odśpiewania   hymnu   narodowego.

Następnie dyrektor szkoły -  Daniel Mike przywitał zaproszonych  gości: Burmistrza Miasta i Gminy Jolantę Wielgus,  Skarbnika  Gminy  Szlichtyngowa  Dorotę  Raczycką,  Przewodniczącego  Miasta  i  Gminy Szlichtyngowa   Henryka   Baraniaka,   Zastępcę   Przewodniczącego   Rady  Rodziców  Artura   Szmyta, Kierownika Referatu Oświaty, Kultury i Zdrowia Jarosława Gnata, Kierownika M- GOPS Krystynę Zientek,   pielęgniarkę   szkolną   Anetę   Katyńską,   księgową   lekarza   rodzinnego   Justynę   Drogosz, kierownika Posterunku Policji w Szlichtyngowej Pawła Ciesielskiego. Dyrektor nie zaniechał także powitać nauczycieli, przybyłych rodziców oraz pracowników szkoły.
Po części oficjalnej dyrektor wspólnie z wychowawcami klas wręczył nagrody i dyplomy uczniom   klas   I-VIII,   którzy   uzyskali   najwyższą   średnią   ocen   i   świadectwa   z   wyróżnieniem.
Pozostali uczniowie otrzymali świadectwa z rąk swoich wychowawców. Na końcu dyrektor szkoły zwrócił się do uczniów ze szczególnym apelem o zachowanie bezpieczeństwa w czasie wakacji.
Podziękował   też   zebranym   za   przybycie,   a   wszystkim   wychowankom   życzył   UDANYCH WAKACJI i zasłużonego wypoczynku.
Uwieńczeniem uroczystości był Polonez w wykonaniu klas ósmych- Poloneza czas zacząć...

 


Strona 1 z 3
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 Następna > Ostatnie >>

Różności

Pomocne w nauce

Statystyka

Użytkowników : 9
Artykułów : 830
Odsłon : 2242563

Archiwum

  • 2019 (28)
  • 2018 (78)
  • 2017 (70)
  • 2016 (69)
  • 2015 (70)
  • 2014 (39)
  • 2013 (67)
  • 2012 (55)
  • 2011 (109)